martial art

martial art
silat cekak hanafi pusaka

Sunday, November 11, 2012

Sudah setahun lebih aku tidak buka page ini. pasti kalian ternanti nanti kedatanganku. sekarang aku sudah bekerja. sebelum ini aku belajar tomoi di pedalaman dan banyak pelajaran yangaku dapat setelah tamat belajar. selepas aku bekerja, tumpuan aku berubah dari segala martial art kepada kehidupan seorang pekerja. baru baru ini aku mendapat kekuatan untuk meneruskan seni silat yang aku pelajari sebelum ini. aku mahu memperaktikkan kembali segala ilmu yang telah aku berlajar. nantikan semua tulisan aku. :)

Sunday, October 16, 2011

baru update

hye guys...huhu lame btl xupdate, humm sal martial art ni aku mmg exited giler... byk teknik yg aku blaja...aku try gak explore kat dalam you tube...mcm2 teknik yg ade yg boleh praktik sendiri...haha kdg2 tu susah gak la kalu blaja teknik sendiri..ye lah ade partner yg nk join skali kan..kalau ade partner best sikit boleh aku blasah die cukup2 haha...hummm untuk pengatahuan korang skg aku masih stay kat kampung..aktiviti harian aku cam biase..badan aku ni pon dah semakin gemok dan lembik je...yelah da lame aku xtraning...aku nk start smula la traning joging and so on...nk jg badan mmg susah...humm nt kalau ade teknik terbaru aku akan share la dgn korang ok..bye

Monday, June 27, 2011

aku tak tau

huhu maaf aku dah lama x update blog ni...kepada yg masih follow blog ni maaf ya..
ari ni aku nk bg tau aku dah abis belajar tomoi... tomoi mmg sanagt berbeza dgn silat. tomoi lebih kepada stamina dan silat lebih kepada teknik. mmg penat sgt traning tomoi..mana xnye abis badan bengkak2.. lain sgt dgn silat, silat lebih mempraktikkan teknik yg sgt unik. kalau korang nk tau try la blaja.. aku rase puas gak lah.. kalau setakat bengkak berdarah pecah bibir tu perkara yg biasa dalam tomoi.

Thursday, February 3, 2011

di kampong

aku kat kampung tolong ayah aku di ladang, ari ni aku berkesempatan nk update aku nye blok..hehe
aku xmenghabiskan mase dgn tolong ayah aku susun pelepah kelape,dan cabut lalang yg ade kat pokok kelapa sawit. aku juga masih praktikkan silat dan baru2 ni aku belajar sedikit tentang martial art yg dipanggil wing chun.
aku juga masih mengamalkan silat yang telah aku belajar. aku slipkan gamba2 kat lam blog ni.

Thursday, December 23, 2010

pengumuman

kepada semua warga felda chini yang berminat untuk menyertai tomoi yang diadakan pada awal tahun 2011 sila buat pendaftaran segera di rumah pak su teksi chini 1..beliau seorang guru tomoi yang berpengalaman dan terlatih, telah membuka gelanggang tomoi sebanyak lebih 40 gelanggang.beliau perlah menjuarai banayak pertandingan dimalaysia serta di thailand. harap maklum..

Saturday, November 13, 2010

tomoi/muiy thai

atas dasar ingin tahu tentang ilmu muiy thai...di kampung saya ingin belajar mengenainya..
sebagai seorang manusia..kita mmg mempunyai sifat igin tahu yg mendalam terhadap sesuatu yg kita minati. tidak salah jika kita igin mempelajarinya untuk kepentingan sendiri. saya membuat keputusan setelah abis mepelajari ilmu muiy thai, sy berhasrat untuk beradu dengan anak guru muiy thai dengan silat yg telah sy pelajari..sy bukan berhasrat untuk jatuhkan air muka sesiap, tetapi untuk menguji tahap kemampuan diri. dan saya boleh buat analisis sendiri mengenai pengajaran yang di terapkan dalam kedua - dua seni pertahankan diri ini.

Saturday, November 6, 2010

teknik 1

ari ni sy nk bg tahu 1 teknik yg sgt simple, smua org boleh buat sama ada laki-laki dan pempuan.
adakah sesiapa yang pernah di buli? mesti pernahkan? termasuk sy ketika berumur 12 taun dahulu..haha sungguh melucukan bila terkenang masa lampau. teknik 1 ialah cara untuk lepaskan diri dari musuh.
pada kebiasaanya musuh kt msti lebih besar dan kuat dari kt kan>? klau nk tau mereka ni sbnarnya byk kelemahan sb die besar shja die rasa tubuhnya mampu mengalahkan smua. untuk org yang mcm ni, anda xperlu takut kalau dia mahukan apa2 kan anda, apakah yang anda perlu lakukan?
1) ambil nafas dalam2
2) genggam tangan sekuat-kuatnya
3) jgn melawan tp cuba jauhkan diri dr padanya
akhir apalagi cabut la...watpe tggu....hehe senangkan?

Fish